Click here to edit title

Click here to edit subtitle

Om mee te beginnen....................

Jaarlijks gaan meer dan tienduizend honden naar het asiel. 

‘Een topje van de ijsberg’, aldus Just de Wit van de Koninklijke Hondenbescherming, ‘als het gaat om honden die – soms al binnen enkele weken na aanschaf – weer weg moeten uit hun nieuwe thuis. Zo hadden we recentelijk iemand aan de telefoon die een hond had gekocht voor de kinderen, maar al na enkele dagen besefte dat een hond meer is dan alleen “leuk“.'

Wat een hond precies van je vraagt, dat weten nog te weinig mensen. Een hond vraagt tijd, gezelschap, geld, opvoeding. Is het met één van die vier punten niet in orde, dan vormt dat niet alleen risico voor de hond. Voor jezelf of je gezin kan het immers heel verdrietig zijn als blijkt dat je eigenlijk helemaal geen hondenbaas kunt, of wilt, zijn. 

Meer dan de helft van de honden uit het asiel, belandt daar als gevolg van een ondoordachte aanschaf, 

zo blijkt uit onderzoek van de Hondenbescherming. Ellendig voor de hond! Maar als baasje moet je er toch ook niet aan denken dat jij bij de groep hoort die een miskoop doet en zo dierenleed veroorzaakt of voor onverwachte kosten of verdriet komt te staan?

Je kunt dat makkelijk voorkomen door je goed voor te bereiden. En door goed te doordenken of een hond écht bij je past. Dit vraagt een hond:

1 - dagelijks minstens twee uur van je tijd voor wandelen, verzorgen, opvoeden,

2 - gezelschap! na gewenning kan een hond op een dag maximaal vijf uur alleen zijn,

3 - maandelijks minimaal 50 tot 100 euro te besteden aan voer, opvoeding, verzorging, etc.

4 - opvoeding; een hond wordt niet braaf geboren, maar moet leren wat wel en niet mag, dat kost tijd (minimaal 1 jaar) en energie.

Een hond kan een hele waardevolle aanvulling zijn op je leven. Hoe meer je van te voren doordenkt op welke wijze je leven verandert, als je aan een hond begint. Hoe groter de kans dat je leven er rijker door wordt en dat jij een hond kan bieden wat hij écht nodig heeft. 

De hond die jij kiest, kan niet kiezen wie zijn baasje wordt, daarom is het aan jou om te zorgen dat jullie het samen leuk gaan hebben! 

Koop uw hond bij een erkende fokker, neem de tijd om te zoeken, een hond mag geen impulsaankoop zijn. Bij een erkende fokker heeft u de meeste kans op een gezonde hond (nooit te garanderen), controleer of de fokker aangesloten is bij een of meerdere rasverenigingen, dan zijn ze verplicht om de honden waarmee gefokt wordt zorgvuldig te laten testen op allerhande erfelijke afwijkingen (bijvoorbeeld; heupproblemen, elleboog problemen, oog problemen, specifieke rasproblemen etc etc).  Een hond kopen bij een erkende fokker is duurder dan een hond die op een boerderij geboren wordt, maar de erkende fokker heeft dan ook heel veel kosten gemaakt om de hond alle gezondheidstesten te laten ondergaan en om de hond te showen op exposities zodat zeker is dat de hond aan de rasstandaard voldoet. Ook wordt er bij een erkende fokker veel tijd en geld in de opvoeding en goede voeding gestoken, de pups worden goed gesocialiseerd, krijgen alle benodigde inentingen en worden ontwormd. Ook staat de hygiëne bij een goede fokker voorop. Veel mensen vinden de aanschaf van een pup bij een erkende fokker te duur en kopen daarom een goedkopere hond op bijvoorbeeld Marktplaats, vaak zijn dit hele zwakke zieke hondjes die uit het buitenland geïmporteerd worden en waar u direct heel veel dierenartskosten aan kwijt bent (soms nog meer dan de aanschaf van een pup bij een erkende fokker) en soms is de pup zelfs te zwak om te overleven. Koop alleen een pup waarvan de moeder aanwezig is, alsmede de broertjes en zusjes, bezoek het nest het liefst meerdere keren.  

Een hond vraagt niet om een grote tuin. Een kleine tuin volstaat ook, helemaal geen tuin is ook geen probleem, als de hond maar genoeg aandacht en wandelingen krijgt. Beter een paar keer per dag een fikse wandeling met de (volwassen) hond, dan een hond die de hele dag eenzaam een grote tuin tot zijn beschikking heeft. Hij heeft U nodig mensen, aandacht, beweging, geestelijke uitdagingen, daar wordt een hond meer blij van dan een grote tuin waarin hij eenzaam ongelukkig is. 

Het is verstandig direct een dierenartsenverzekering af te sluiten, een gebroken poot of gescheurde spier kost als snel 1000 tot 1500 € per operatie en een ongelukje zit in een klein hoekje.

Veiligheid - Gevaren - Opvoeding - Pups - Voeding - Wandelschema

ALGEMEEN

 

Neem alstublieft even de tijd om deze pagina (honden gebruiksaanwijzing) helemaal door te lezen, wellicht krijgt u een pup in huis, of krijgt u voor de allereerste keer een volwassen hond, bijvoorbeeld uit het asiel. Het kost u maximaal 10 minuten en u heeft er wellicht een heel hondenleven lang plezier van. Vraag uw gezinsleden hetzelfde te doen en/of lees het voor aan uw kinderen, zodat ook zij weten wat ze wel en niet kunnen/mogen doen met hun nieuwe huisgenoot. Het merendeel van de tekst gaat over de Labrador, maar ook voor andere rassen vindt u hier veel tips en weetjes.

Laat uw hond nooit te lang alleen. Dus als u fulltime werkt is het niet zinnig om een hond aan te schaffen, dat is zeker niet eerlijk tegenover de hond. Honden houden erg van gezelschap. Het is wel goed om de hond vanaf het eerste moment te laten wennen aan het "alleen zijn". Begin met 5 minuutjes en voer dat langzaam op. Ik vind zelf dat een volwassen hond niet langer dan 4, maximaal 5 uur alleen kan zijn overdag. En dat uiteraard niet iedere dag. 

Laat kleine kinderen nooit alleen met de hond. Ook niet met de kindvriendelijke labrador. Het is vaak niet de schuld van de hond, maar het kleine kind dat in zijn onwetendheid de hond pijn doet. De hond zal zich op een gegeven moment toch moeten verdedigen en hoe anders kan hij dat doen dan met zijn tanden???

U kent wellicht het verhaal wel van de hond die afgemaakt is omdat hij een kind gebeten had, bij nader onderzoek bleek de hond 28 nietjes in zijn oor te hebben (dan zou ik ook gaan bijten hoor!)

Een hond kan, al dan niet uit spel, zijn dominantie tonen door zijn kop over de nek van een andere hond te leggen. Zorg ervoor dat uw kind, in zijn spel of uit liefde, niet over de nek van de hond gaat hangen. Vrijwel geen enkele hond vindt het fijn gedomineerd te worden (door kinderen) en treft u een dominant exemplaar, dan zou hij hier fel op kunnen reageren. Hetzelfde geldt voor het aaien van de hond; nooit bovenop de kop richting nek, maar onder het bekkie aan de voorkant.

Laat een kind nooit zonder toezicht spelen met een vreemde hond. Let er tijdens het spel op dat uw kind rechtop blijft staan, op deze manier heeft hij een natuurlijk overwicht op de hond. Ook hier geldt weer, niet over de hond heen hangen, maar ook niet recht in de ogen kijken (staren) of trekspelletjes doen. Laat uw kind liever een balletje of een ander speeltje weggooien (balletjes uiteraard niet te ver laten gooien en niet te vaak).

Kinderen zijn pas vanaf een jaar of 14 verantwoordelijk en sterk genoeg om alleen met de hond te gaan wandelen. Jongere kinderen dienen altijd vergezeld te zijn van een volwassene.

Hoe leuk het ook is, kleine kinderen met een pup, houd als volwassene ALTIJD een oogje in het zeil, laat ze liever niet alleen met de pup. Kleine kinderen gaan echt niet opletten of alles wel goed is met de pup terwijl u bij voorbeeld eten staat te koken of snel onder de douche gaat, de pup kan uit de tuin ontsnappen, in een emmer water verdrinken, ergens in verstrikt raken, etc. etc. de enige die daar op kan letten bent u zelf, niet uw kinderen, die hebben daar het besef nog niet voor en zijn al snel afgeleid in hun spel. Een ongeluk zit in een heel klein verdrietig hoekje. Dus bent u zelf, of een andere volwassene, niet in de buurt, pup even in de bench.

Zet liever niet de naam van de hond op zijn halsband, alleen uw telefoonnummer en mobiele nummer. Voor een hondendief (ja, die zijn er) is het TE makkelijk als hij de hond bij zijn naam naar zich toe kan roepen.

Vergeet niet uw hond direct te "registereren" op uw eigen naam en adres. De hond heeft een chip of een tatouage, maar het is aan u om hem te registreren bij de daarvoor bestemde instantie. Zo is zijn adres makkelijk te traceren mocht hij eens weglopen.

Een gezonde hond heeft een temperatuur van 38-39 graden. Is uw hond niet lekker, controleer dan eerst even de temperatuur voordat u naar de dierenarts gaat. Het beste is een aparte thermometer aan te schaffen voor de hond om hem rectaal te kunnen temperaturen.

Wanneer uw hond gezwommen heeft op een koude dag, droog hem dan even af! In ieder geval altijd even de binnenkant van de oren drogen en rondom de nieren. Laat ook nooit een natte hond opdrogen in de auto terwijl u boodschappen gaat doen of zo, ze koelen daar te veel van af. En met een natte hond gaan rijden terwijl de ramen op een kier staan is ook af te raden (oor-ontsteking). Er zijn tegenwoordig super handige badstoffen honden badjassen te koop. Een aanrader.

Laat uw hond niet in de auto zitten achter als u een wastunnel ingaat, ze kunnen daar helemaal van in paniek raken.

Zorg ook dat het alarm niet staat ingeschakeld als de hond in de auto achterblijft!!! Mocht het alarm gaan gillen wordt uw hond helemaal panisch.

Let op dat wanneer u uw autoportieren (en achterklep) sluit niet alleen de hond binnen is, maar ook zijn staart. Er zijn al heel wat hondenstaarten tussen autodeuren gekomen (en ook nieuwsgierige hondenkoppen).

Een hond is heel gevoelig voor geluiden. Vooral voor hoge piepgeluiden. Let op dat er in de ruimte waar hij slaapt bijvoorbeeld geen telefoon met lage batterijstand constant ligt te piepen. Als een hond de hele nacht een steeds terugkerend piepje hoort kan hij helemaal overstuur raken en wanneer hij op enig ander moment weer een piepje hoort compleet in de stress gaan. Dit gaat nooit meer over! 

Ga niet fietsen met uw hond wanneer het kwik boven de 20 graden aangeeft!!! Dat is dierenmishandeling (u mag trouwens pas met de hond gaan fietsen wanneer deze 1 jaar of ouder is, langzaam opvoeren). Ook laten we de hond niet achter een bal of andere zaken aanhollen bij hoge temperaturen. Verder is het zinnig om de "grote" wandeling naar de avonduren te verplaatsen als het echt te heet is. Denk er ook aan dat het asfalt erg heet kan zijn bij hoge temperaturen, zelfs tot in de avonduren. De hond kan er zijn poten aan verbranden (zie foto).

 

VEILIGHEID/GEVAREN

Laat uw hond NOOIT achter in een warme auto. De temperatuur kan in korte tijd zeer hoog oplopen en de hond kan binnen 5 minuten een vreselijke dood sterven. Dus niet alleen als het hoogzomer is, ook een lekkere lentedag kan de auto al snel opwarmen, zoek altijd een plaatsje in de schaduw, lukt dat niet, ga dan op een ander tijdstip boodschappen doen. Mocht u de hond op een koude dag even in de auto achterlaten, zorg ook dan dat er altijd 2 tegenover elkaar liggende ramen op een kier staan zodat er sprake is van ventilatie. Er zijn hier in Frankrijk al heel wat honden van toeristen overleden op de parkeerplaats van een supermarkt omdat men "even" een boodschap wilde doen.

Mocht u ooit een hond in een afgesloten auto zien zitten die oververhit is geraakt, probeer dan de portieren te openen of sla indien nodig een raam in. Probeer de hond zo snel mogelijk af te koelen door hem op koude kletsnatte lappen te leggen (bedek de hond niet met natte lappen, dan kan de huid niet ademen), vooral de poten en liezen goed afkoelen met een natte doek en ook zijn kop. Gooi een oververhitte hond nooit in het water, daarvan kan hij een hartstilstand krijgen.

Laat uw hond nooit alleen in de tuin. Het is tegenwoordig erg in de mode om (ras)honden uit tuinen te stelen, ze worden getransporteerd naar Oostbloklanden om mee te fokken of voor hondengevechten. Langharige honden zijn populair voor hun vacht. We leven in een zieke wereld, dus wees gewaarschuwd. Laat uw hond ook niet in zijn eentje buiten een winkel op u wachten terwijl u een boodschap doet, ook zo verdwijnen tegenwoordig honden.

Geef uw pup en volwassen hond geen kauwstaaf of kluif wanneer u weggaat, dit in verband met verstikkingsgevaar. Sommige pups (en volwassen honden) zijn zo gulzig en gehaast dat ze geen tijd nemen om er rustig op te kauwen, daardoor te grote stukken naar binnen krijgen, met alle gevolgen van dien. Dus alleen onder toezicht laten kauwen...... (met meerdere honden samen is het risico nog groter, ze zijn dan bang dat de ander de kluif afpakt en daardoor willen ze de kluif zo snel mogelijk op hebben!)

Laat uw hond NOOIT (met andere honden) spelen met een volle maag. Wacht altijd minimaal 2 uur na iedere maaltijd met de wandeling of spel. Spelen/hollen met een volle maag kan een maagtorsie veroorzaken met een meestal dodelijke afloop!!

Leer uw hond/pup om niets van de straat te eten. Het is momenteel erg in de mode bij hondenhaters om balletjes vlees etc. neer te leggen met vergif erin. Vooral in de steden.

Note: Bij de verteerbaarheid van voedsel speelt het moment waarop voeding wordt aangeboden ook een belangrijke rol. Vlak voor een wandeling is een slecht moment. Terwijl het lichaam energie wil stoppen in de vertering van het voedsel dat net is verstrekt moet het lichaam niet op een andere wijze ingespannen worden. Dat levert een slecht verteringsproces op. In het slechtste geval kan dit zelfs een kanteling van de maag bewerkstelligen bij uw hond wat dodelijk kan aflopen indien er niet snel professionele hulp bij ingeroepen wordt. Net na de wandeling, wanneer het lichaam eigenlijk nog bijkomt van de geleverde inspanningen (bijv. van het meerennen naast de fiets of het spelen op het honden uitlaatterrein) is zeker ook niet het beste moment. Het lichaam moet nog tot rust komen zodat het dier rustig kan eten en niet op speeltempo de maaltijd naar binnen werkt. Laat ze 10-15 minuten rustig in hun mand vertoeven. Wanneer ze tot rust zijn gekomen kunnen ze op hun gemak eten. Dat geeft ook minder kans op schrokken of te veel voedselopname. De spijsvertering verloopt rustiger en effici?nter waadoor ook winderigheid kan afnemen.

Zorg dat uw labrador niet bij etenswaren kan komen, ook een zak hondenvoer waar hij bij kan komen kan hij in een onbewaakt ogenblik openscheuren en hij zal eten tot hij er bij neervalt (gevolg: maagtorsie). Ruim daarom het hondenvoer altijd op in een grote plastic ton die goed afsluit!

Zorg dat uw hond nooit bij slakkengif kan komen. Soms staat dat netjes opgeruimd in een schuur, maar vooral de labrador is een slokop en als hij er bij kan dan vreet hij het gerust op, honden vinden het namelijk heerlijk. Slakkengif is altijd dodelijk (evenals muizen-rattengif).  

Gevaarlijk voor honden: Varkensvlees - chocolade - krenten, rozijnen en druiven - macadamia noten -walnoten - rauwe aardappels, zeker de schillen en uitlopers - taxus - kerstster - dieffenbachia. (Er zijn nog veel meer voedselgevaren te vinden, via bijvoorbeeld Google.)

Houten cocktailprikkertjes en houten sat?prikkers zijn heel gevaarlijk voor honden. In een onbewaakt ogenblik pikt de hond een sat?prikker van de barbeque en eet gulzig het vlees met prikker en al op. De prikker kan grote schade aanbrengen aan de ingewanden of kan de maagwand perforeren en hout is op een rontgenfoto niet te zien. Dus let op, laat nooit houten prikkers rondslingeren of op de grond vallen.

Gooi nooit met stokken, de stok kan tijdens het vangen rechtop in de keel van de hond terecht komen of er kunnen splinters afbreken die in zijn bek of tussen de tanden vast kunnen blijven zitten en gaan ontsteken.

Laat uw hond in de winter NOOIT op ijs lopen. U kunt immers van ver af niet zien of het stevig genoeg is.

Zorg dat uw hond niet te zeer uitgeput raakt tijdens het zwemmen. Vooral een labrador heeft een enorme will-to-please en zal telkens het balletje (of de dummy) ophalen en terugbrengen wat u voor hem in het water gooit, het gebeurt regelmatig dat een hond te zeer uitgeput raakt en op een gegeven moment onder water verdwijnt, lees verdrinkt!! Zelfs in het water kan een hond oververhitten.

Datzelfde geldt trouwens voor het spelen/apporteren op land. Vooral kinderen hebben er een handje van om de hond teveel te laten rennen en blijven maar het balletje weggooien, zij weten niet wanneer op te houden. Let daar dus goed op!! Uw hond doet er alles aan om het u of de kinderen naar de zin te maken en zal non-stop blijven hollen en op een gegeven moment volledig uitgeput raken.

Ik raad iedereen aan voor uw nieuwe pup direct een ziektekostenverzekering af te sluiten. Voor een pup is de premie goed betaalbaar, wanneer u de verzekering afsluit voor een volwassen hond is de premie vrij hoog. Het betaalt zich altijd terug. Zeker wanneer de hond een ongelukje krijgt. Hij kan bijvoorbeeld een poot breken, of een stuk plastic inslikken en wordt dan in de meeste gevallen geopereerd. U bent dat erg blij met deze verzekering.

 

PUPS (zie ook onder "Opvoeding")

Ik kan iedereen aanraden een (ijzeren) bench aan te schaffen voor uw pup. Voor een labrador neemt u bijvoorbeeld een bench van 1.09 cm zodat hij er ook goed in kan bewegen/staan wanneer hij volgroeid is. De bench staat klaar wanneer de pup arriveert, met een lekker bedje erin, een kleedje of een vetbed, ook wat ruimte overlaten zodat hij lekker op de koude bodem kan liggen wanneer het te heet is. Tevens legt u er wat speeltjes in. Wanneer de pup thuis ergens in slaap valt legt u hem al slapend in de bench met het deurtje open, zo leert hij dat het zijn eigen veilige plekje is en dat het helemaal geen straf is om in de bench te zijn. Wanneer u boodschappen moet doen, gaat douchen, of ergens anders bezig bent waar u de pup niet in de gaten kunt houden en uiteraard gedurende de nacht, laat u het deurtje gesloten. U voorkomt daarmee een hoop ellende, stoelpoten worden niet aangevreten, elektriciteitsdraden blijven heel, kortom, rustig voor u en veilig voor uw pup. Normaal gesproken blijft een pup tot de leeftijd van 12 maanden in de bench wanneer hij alleen is of wanneer hij even verplicht moet rusten. Uiteraard laat u de pup geen uren in de bench "omdat dat zo makkelijk is"!!!! Een pup in een bench zal ook snel zindelijk zijn omdat een hond (normaal gesproken) zijn eigen nest niet bevuilt (een kleine pup wel 's nachts 1 a 2 keer even kort uitlaten en dan weer terugplaatsen in de bench). Indien de pup erg jankt kunt u er ook voor kiezen om de bench de eerste paar nachten naast uw bed te plaatsen, dan kunt u 's nachts even uw hand in de bench steken om hem te gerust te stellen.

Wanneer u uw pup ophaalt bij de fokker, zorg dan dat de thuisreis per auto een positieve reis wordt. Dus altijd iemand meenemen zodat de pup lekker bij iemand op schoot kan liggen, desnoods op een handdoek. Wanneer de eerste autoreis niet goed verloopt, dan is de kans groot dat uw hond nooit meer graag de auto in wil. Dus rustig rijden en niet te bruusk remmen, is de rit lang, stop dan een paar keer om de pup even wat buitenlucht te laten opsnuiven en kort te laten plassen. Bij een goede fokker heeft de pup al individuele auto-gewenning gehad.

Vergeet niet uw pup direct te "registereren" op uw eigen naam en adres. De hond heeft een chip, maar het is aan u om hem te registreren bij de daarvoor bestemde instantie. Zo is zijn adres makkelijk te traceren mocht hij eens weglopen.

Leer uw pup al vroeg om alleen thuis te kunnen zijn. Zelfs als niet werkt en helemaal niet weg hoeft, is het verstandig om al op dag 2 even weg te gaan. Zeg de pup gedag, doe een jas aan en ga echt weg, de voordeur uit en loop weg, zodat hij u echt hoort weggaan. Blijf een minuut of 5 a 10 weg en kom dan weer terug. Als de pup nog wakker is wanneer u terugkomt beloon hem dan met een koekje ofzo. Doe dat iedere dag even, iedere dag een beetje langer, zo leert hij dat u ALTIJD weer terug komt. Laat uw hond echter nooit langer dan 4 a 5 uur achter elkaar alleen als hij volwassen is.

Ik raad u dringend aan om zo snel mogelijk met uw pup op "puppytraining" te gaan, u leert daar zo vreselijk veel (en uw pup uiteraard ook) en de band met uw hond zal daardoor NOG hechter worden. Zelfs als het niet uw eerste hond is en u dus "alles al weet". U krijgt hierdoor een sociale hond, naar andere honden en mensen.

Een pup moet altijd zijn behoefte doen direct na het wakker worden en vaak ook na het eten. Dus zodra de pup wakker wordt, of heeft gegeten, dan zet u hem meteen even buiten op de plek waar hij zijn behoefte mag doen. Zo wordt de hond snel zindelijk.

Een pup heeft nog een "kale" buik en is daardoor vatbaar voor kou, neem dus als u de pup meeneemt naar een restaurant of terras een dekentje mee waar hij op kan liggen.

Laat uw pup met zoveel mogelijk verschillende zaken kennismaken in de eerste 16 weken van zijn leven. Dus ga met hem in de lift (kijk wel uit dat zijn riem (of staart) niet tussen de liftdeuren komt), in de tram, de trein, naar een drukke markt, ga op een treinstation staan om hem de voortrazende trein te laten horen, klap uw paraplu hard open en dicht, laat hem kennismaken met andere honden (mits hij gevaccineerd is) en neem hem mee in een restaurant, kortom, laat hem aan zoveel mogelijk verschillende dingen wennen. Doet u dat pas na de eerste 16 weken zal hij angstig worden. 

Een labrador is een "zware" hond, het is dus belangrijk om hem voorzichtig groot te brengen en hem gematigd te laten bewegen om op latere leeftijd bot- en andere ziektes uit te sluiten. In het eerste levensjaar van een labrador zijn de botten nog heel zacht en broos, eigenlijk gewoon nog kraakbeen. Vanaf 5 maanden t/m 12 maanden wordt het kraakbeen langzaamaan bot. De groeischijven sluiten zelfs pas met 11 a 12 maanden. Laat hem daarom zeker de eerste 12 maanden nooit wild spelen met honden die zwaarder zijn. Beter voorkomen dan genezen. Zie ook het wandelschema onderaan deze pagina.

This is an X-ray of a puppy at 2 weeks old - just look to see how far the bones have to grow to just become proper bony joints, this is why it is imperative that we don't over-exercise our puppies, and certainly not jump them or train them too hard before they are fully developed (approx 12 months). This is different age categories for different breeds, and if the dog has had any specific problems during it's puppyhood. Please be careful at this stage so the dog's joints will last well as they age! Longevity is key!

Hierboven een r?ntgenfoto van een pup van een paar weken oud. Zie hoeveel de botten moeten groeien voordat ze een benige verbinding hebben met elkaar! Dit is waarom je nooit puppy's trappen moet laten lopen, springen, trainen en veel wandelen.

Veel activiteit op jonge leeftijd kan problemen geven op latere leeftijd of zelfs op jonge leeftijd. Zoals heupdysplasie en andere orthopedische problemen.

Denk aan de puppy regel: voor elke maand 5 minuten meer activiteit. Bijvoorbeeld een 8 weken oude pup heeft per dag slechts 10 minuten lichamelijke activiteit nodig, een pup van 6 maanden 30 minuten.
Fysieke activiteit in de vorm van spelen met andere honden, wandelen, training, apporteren.Geniet van uw pup maar onthoudt: een 6 maanden oude baby laat je ook niet 2 km per dag lopen zo ook niet een pup.

 

Ook mag de pup niet op gladde vloeren (zoals parket en gladde tegels) spelen, hij glijdt daar gemakkelijk op uit met trauma's tot gevolg. Gladde vloeren zijn grote veroorzakers van Heup en Elleboog dysplasie bij honden. Als u in het bezit bent van zo'n vloer, schaf dan voordat de pup in huis komt goedkope tijdelijke vloerbedekking aan welke u over de gladde vloer kunt leggen de eerste 12 maanden, daarna gooit u het gewoon weg.

Laat uw labrador tot zeker 12 maanden niet in/uit de auto of van andere hoogtes springen. 

Trappen lopen mag een jonge labrador ook niet, tot zeker 12 maanden dient u de hond te tillen.

Een jonge hond mag nog niet lang op het strand of een andere rulle ondergrond lopen, het liefst helemaal niet, dat kost veel te veel inspanning. Gooi zeker ook niet met ballen of stokken, het TE bruusk remmen is funest!!!! Een werpstok is helemaal uit den boze (dat is een lange soepele plastic stok met een holte aan het uiteinde waar een tennisbal in kan worden geplaatst welke door middel van deze werpstok heel ver weg geschoten kan worden)........ nooit gebruiken dus!!

Wanneer u toch graag met uw pup of jonge hond naar het strand wil om hem kennis te laten maken met de zee, dan dient u de hond te dragen tot u over de duinen en het mulle zand bent, u kunt de hond daarna kort laten lopen en spelen langs de vloedlijn waar het zand "hard" is en dan kan hij ook even met de pootjes de zee in, waarna u de pup weer terugdraagt. Is de hond te zwaar om te dragen, dan kan een oude kinderwagen of bolderkar ook goed dienst doen.

Als u een fanatieke fietser bent zijn er ook speciale fietskarren te koop, de zogenaamde "doggyride" voor achter de fiets. Zo kan de hond toch gezellig met u mee. Zorg dat hij op hete zonnige dagen wel iets boven zijn hoofd heeft om schaduw te cre?ren.

Wanneer u uw pup/hond traint om los te lopen, is het zinnig om hem tijdens de wandeling een paar keer bij u te roepen, hem uitbundig te belonen wanneer hij bij u komt, hem een kleine versnapering te geven en hem direct weer "vrij" te geven. Wanneer u de hond direct aanlijnt wanneer u hem roept zal hij het niet fijn vinden om bij u te komen, omdat hij dan weet dat hij toch aangelijnd wordt. Dus een paar keer terug vrij laten en op een gegeven moment aanlijnen. Lijn hem ook niet telkens op hetzelfde punt aan wanneer u naar huis gaat, dan denkt hij "oh, we zijn hier, dan moet ik weer aan de riem" en neemt hij de benen. Maak het onvoorspelbaar en leuk.

Wanneer u aan het wandelen bent met u pup en ziet een in uw ogen "enge" hond aankomen, TIL uw pup dan vooral NIET op. Zorg er wel voor dat de hond uw pup niets aan kan doen, maar til hem vooral niet op. Optillen betekent angst, UW angst wel te verstaan, wat u overbrengt op uw pup. In principe zal een (normale) volwassen hond een pup niet zomaar aanvallen.

Een pup heeft hele scherpe tandjes die hij ook wel eens in uw vingers of voeten wil plaatsen, of in uw mooie nieuwe trui. Dat mag dus absoluut niet. Mocht de pup u in zijn spel veelvuldig "bijten" zeg dan duidelijk Nee en knijp hem zachtjes met uw nagels in zijn oor wanneer hij weer bijt. Ook als hij dingen niet los wil laten helpt dit ook goed. Niet loslaten op het commando LOS, dan even (zacht) met uw nagels in zijn oor knijpen (lijkt voor de hond op zachtjes bijten zoals zijn moeder deed) tot hij loslaat. Wanneer hij loslaat dan beloont u hem uiteraard door hem uitbundig met uw stem te belonen.

Wanneer u van plan bent uw pup/hond in pension te doen tijdens uw vakanties is het raadzaam om de hond daar alvast een weekend aan te laten wennen als hij een maand of 5 is, zo leert hij dat u altijd weer terug komt om hem op te halen.

 

OPVOEDING (zie ook onder "Pups")

Een hond straffen doen we altijd DIRECT, dus wanneer we de hond op heterdaad betrappen. 10 Minuten later heeft al geen zin meer. Wanneer u bij thuiskomst bijvoorbeeld kapot gevreten schoenen aantreft of een afgeknaagde stoelpoot, dan straffen we de hond niet meer, hij is allang vergeten dat hij stout is geweest en is reuze blij dat de baas thuiskomt. Als u bij thuiskomst direct heel boos op de hond bent dan begrijpt hij daar niets van. Gevolg: weg blije hond bij thuiskomst. Nogmaals: een bench is de juiste oplossing.

NB: Straffen doen we met onze stem, we SLAAN of SCHOPPEN een hond NOOIT!!!

Als u de hond al 28 keer geroepen heeft en hij komt maar niet, dan gaat uw bloed bij wijze van spreken koken, komt hij de 29e keer dan toch, wees dan vooral NIET boos, straf hem niet!!! Dan denkt hij de volgende keer "oh, als ik kom dan is de baas toch boos". Dus tel tot 10, haal diep adem en beloon hem uiteindelijk toch voor het komen (al bent u diep van binnen heel erg boos). U zult zien, het werpt zijn vruchten af!!!

Uiteraard mishandelen wij de hond nooit. Lichamelijke mishandeling is vreselijk, maar wat dacht u van geestelijke mishandeling. Een hond die zich de hele dag dood verveelt mishandelen we ook. Een volwassen gezonde hond van groot formaat (labrador) heeft minimaal 3 kilometer vrije loop nodig per dag, liefst meer (dus niet aan de riem). Hij moet lekker kunnen rennen en snuffelen en met soortgenoten spelen. Dus als u van plan bent de hond de hele dag in zijn eentje in de tuin te laten, omdat hij dan lekker zijn gang kan gaan, dat noem ik mishandeling. Dat is voor de eigenaar wel makkelijk, zo heeft u toch een hond, maar hoeft u er verder niets voor te doen. Vaak neemt men er dan een later nog tweede hond bij omdat de eerste zich toch een beetje verveelt, wel, nu gaan 2 honden zich vervelen en vaak worden ze daarom ook nog agressief naar elkaar toe. Dus ga met uw hond op pad, wanneer u meerdere honden heeft, neem ze dan ook eens 1 op 1 mee uit, zodat hij alle aandacht van de baas krijgt. Ga niet met uw telefoon lopen spelen, maar heb alleen aandacht voor de hond, maak veel oogcontact en doe LEUK! Roep hem vaak naar u toe, doe een spelletje en laat hem dan weer gaan. Als u daar geen tijd voor heeft (beter om geen hond te nemen in dat geval) ga dan eventueel fietsen met de hond (alleen als het niet te warm is en alleen met een volwassen hond) dit moet u echter wel heel langzaam opbouwen, dus niet direct een kilometer met de hond gaan fietsen. Een hond vindt het ook leuk om gewoon met de baas mee de stad in te gaan, eventueel op een terrasje zitten samen, mensen kijken, geurtjes opsnuiven en veel aandacht van de baas te krijgen. Als u door wat voor omstandigheden dan ook de hond niet uit kunt laten, of als hij geblesseerd is, dan kunt u ook binnen-spelletjes met hem doen, bijvoorbeeld van "Nina Ottosson" (Google maar eens). De hond wordt ook heerlijk moe en voldaan van mentaal bezig zijn, even de hersentjes en de neus laten werken, daarvoor zijn deze spelletjes heel geschikt.

Een ijzeren slipketting gebruiken we liever niet, hooguit tijdens de training, maar alleen indien de trainer dat wenst. Laat uw hond nooit met andere honden spelen wanneer hij een slipketting draagt. Er kunnen tanden op afbreken of indien er een poot van een andere hond tussenkomt kan de hond gewurgd worden door de slipketting. Als een andere hond een slipketting draagt vraag dan aan de eigenaar of deze even af mag tijdens het spelen.

Als uw hond aan de riem trekt, sta dan direct stil en draai om, om de andere kant op te lopen, trekt hij daarna weer......... herhaal het dan, direct stil gaan staan en een andere kant oplopen. Zo leert de hond dat U uitmaakt welke kant jullie opgaan. Dit wel consequent herhalen, hij zal snel doorhebben dat het niet prettig is om aan de riem te trekken omdat hij dan abrupt de andere kant op wordt getrokken. U kunt het ook met een klein beloningskoekje proberen, uiteraard alleen geven als hij niet aan de riem trekt. Als hij echter wel netjes meeloopt met een riem waar geen spanning opstaat, dan prijst u hem natuurlijk (met een hoge stem) de hemel in. Men zal u wellicht voor gek verklaren als ze u aldoor een andere kant op zien lopen, maar dat is dan jammer, een hond die netjes naast u loopt is een feestje, zeker in de stad! Soms kan een hond echter wel even trekken omdat hij zijn behoefte moet doen, dat onderscheid moet u zelf kunnen maken. Zorg dat de hond het altijd leuk vindt om met u te wandelen, u bent de aller aller leukste!!!!! Dit is een belangrijke oefening voor een jonge hond, een investering in de toekomst; een volwassen aan de riem trekkende hond is niet te doen!

Mocht uw hond schrikken van vuurwerk of onweer en bliksem, troost hem dan vooral niet. Waarschijnlijk schrok u net zoveel van die knal als de hond, maar u reageert HELEMAAL niet, u negeert de hond gewoonweg!! De hond zal namelijk direct naar u opkijken om te zien hoe u als roedelleider op dit vreselijke geluid reageert. U gaat gewoon door waar u mee bezig bent, kijkt de hond niet aan. Ook als de hond niet reageert, dan zegt u niets tegen hem, ook niet zoiets als "goedzo lieverd, er is niet aan de hand hoor". Echt helemaal niet reageren en doorgaan waar u mee bezig bent is het allerbeste, zo weet de hond dat er niets aan de hand is. Als er vuurwerk of onweer op komst is en u bent daarvan op de hoogte is het zinnig om de radio of TV hard aan te zetten. Ook als het 's nachts mocht gaan onweren, gewoon lekker blijven liggen, er is immers NIETS aan de hand.

Bevestig dus nooit angst. Dat geldt ook voor een trauma na bijvoorbeeld een ontmoeting met een nare hond. Mocht uw hond plots aangevallen/gebeten worden en de schade valt mee, troost uw hond dan niet, loop gewoon vrolijk door, anders is de kans groot dat hij bang blijft voor andere honden. Het beste wat u in dit geval kunt doen is direct een andere "leuke" hond opzoeken en hem daarmee laten spelen. Kijk uiteraard wel even snel of uw hond niet te erg gewond is en noteer eventueel het adres van de eigenaar van de andere hond, zodat hij voor de dierenartskosten op kan draaien.

Als u met de wat oudere hond "trekspelletjes" doet (niet met pups, de tandjes kunnen vooruit gaan staan) zorg dan dat u altijd het laatste spel wint. Wint de hond dan zal deze "de baas" zijn!!!

Hieronder nog een link naar een heel goed artikel over weglopende/niet-luisterende honden:

www.digidog.nl/aandacht-hond-krijgen/

 

VOEDING

Voer uw labradorpup niet te lang pup-brokjes. Ze groeien hier te hard van. Beter is al vrij snel over te gaan op junior brokken en op een leeftijd van 7 maanden reeds over te gaan op voer voor volwassen honden.

Een labradorpup groeit van 8 tot 30 weken gemiddeld 1 kilo per week. Een richtlijn voor een goed gewicht is dus 20 kilo bij 20 weken (voor een reu, een teefje zal iets minder wegen).

Voer met uw ogen! Een labrador is een veelvraat en wordt snel te dik. Op zakken hondenvoer wordt aangegeven hoeveel uw hond per dag dient te eten verdeeld over 2 maaltijden per dag voor volwassen honden. Pups tot 7 maanden eten 3 maaltijden per dag. Een voorbeeld: uw pup eet 300 gram per dag, dan geeft u 3 x 100 gram). Meestal is de aangegeven hoeveelheid op de verpakking veel te veel en kan uw hond gerust met minder toe. Maar de fabrikant heeft uiteraard graag dat de zak snel leeg is. Geef de hond liever nooit maar 1 maaltijd per dag, ook niet als hij volwassen is, hij krijgt dan in 1 keer zoveel voer binnen, hetgeen ook nog uit gaat zetten in de maag, dat is niet fijn voor de hond en de kans op een maagtorsie wordt hierdoor vergroot.

Een voorbeeld: een actieve labradorreu van 4 jaar oud weegt 40 kilo en eet per dag 300 gram brokken (heel soms 350 gram). 's Morgens 150 gram en 's avonds 150 gram. Dat is beduidend minder dan wordt aanbevolen op de verpakking (ze willen uiteraard graag dat de zak snel leeg is). Het is wel zo dat een goede voeding duurder is in aanschaf, maar als u het gaat omrekenen blijken deze eigenlijk niet zo duur te zijn. De duurdere merken bevatten veel betere voedingsstoffen, de hond heeft er minder van nodig en het geeft minder ontlasting. Even een rekensommetje: met een zak voer van 14 kilo doet u dan 40 tot 46 dagen........... Valt dus best mee. Even Googlen bij de diverse on-line dierenwinkels loont zeker de moeite, vaak bezorgen ze het ook nog gratis aan huis. In de dierenwinkel of bij het tuincentrum zijn de voeders vaak veel duurder.

Een labrador moet van bovenaf gezien (ga daarvoor achter de hond staan voordat hij heeft gegeten) een taille hebben. De ribben mag u niet zien, maar u moet ze nog wel kunnen voelen. Voor een leek lijkt een labrador al snel te dik, dat komt omdat een labrador TON-vormige ribben heeft en van nature een "ronde" verschijning is.

Uw labrador kunt u het beste laten eten (en drinken) uit hoge voerbakken, dan hoeven ze niet zo te bukken hetgeen niet prettig is voor een grote hond (ook ter voorkoming van een maagkanteling).

Er zijn verschillende manieren om uw hond gezond te "voeren". Sommigen kiezen ervoor om zelf voer samen te stellen van rauw vlees, botten en groenten (BARF). Maar dan moet je heel goed weten wat je doet, alleen vlees geven is te eenzijdig. Ook zijn er complete "vers vlees" voeders (waarvoor je een grote diepvriezer nodig hebt) met daarin alle benodigde vitaminen en mineralen. En dan uiteraard de Brok, of het Diner waar warm water aan toegevoegd moet worden.

Een hond heeft geen granen nodig.............. Dus alle brokken waar granen in zitten zijn in mijn ogen geen geschikte brokken. Verder is het verstandig om een hond buiten de granen om, ook NOOIT soja, mais, kaas, melk, pasta en brood te geven. Het is heel moeilijk om een brok te vinden zonder granen. Soms staat er op de verpakking "met rijst", maar dat houdt niet direct in dat er dan geen granen in zitten. Let er ook op dat er geen geur-, kleur- en smaakstoffen zijn toegevoegd. De goedkope supermarktvoeders kunt u dan ook beter direct van uw boodschappenlijstje schrappen want daar zitten ziekmakende geur- kleur- en smaakstoffen in. Van deze laatste 3 kunnen honden vele soorten allergie?n krijgen, maar ook, net zoals kinderen, ADHD-achtige verschijnselen.

Wanneer u ooit van voeding (brokken) wilt veranderen, geef dan niet van de een op andere dag de nieuwe brokken, maar meng het voer gedurende een week of 2 met de oude voeding, zo kan de hond (en zijn ingewanden) er langzaam aan wennen. U bouwt zo langzaam het voeren van de oude brok af.

Veel honden hebben huidproblemen, jeuk, altijd vieze oren, slechte adem of te dunne ontlasting. Het uitsluiten van Gluten in de voeding kan heel goed helpen om dat te voorkomen.

Zelf voer ik Josera Active-Nature 28/16 een hele goede Duitse brok.

Een ander goed voorbeeld is "Dog Lovers Gold", Een hele goede puur-natuur brok, ook zonder granen, zonder soja en zonder mais, dus zonder gluten. De prijs/kwaliteit verhouding is meer dan redelijk (wordt in NL gratis aan huis bezorgd, te bestellen via de webwinkel). Het resultaat is een blije, gezonde, fris ruikende, glanzende hond. Maar er zijn uiteraard ook andere glutenvrije merken te vinden, zoals Taste of the Wild, Orijen, Acana, Versele Laga, Meradog, Brit-Care etc. etc. In sommige brokken zit rijst, in andere brokken aardappel en er zijn ook brokken waar helemaal geen rijst of aardappel in zit (kunnen niet alle honden tegen, dus probeer eerst een kleine verpakking). Vaak geeft de brok met rijst een wat stevigere ontlasting, maar dat is per hond verschillend. Een gezond en glutenvrij tussendoortje is de gedroogde pensstaaf. Let wel, het heet pensstaaf, maar het kunnen ook vreemd gevormde stukken pens zijn. In de meeste hondenkoekjes zitten ook gluten/granen, er zijn wel koekjes zonder te vinden (bijvoorbeeld de Happy Treats van Dog Lovers Gold of de koekjes van Meradog of de "Lets bite" Natural Meat Snacks van Brit-Care), maar ze zijn niet dik gezaaid. Ook een stukje appel vinden de meeste honden erg lekker.

 

Wandelschema pups (voor de labrador retriever)

Wandelschema  per leeftijd pup voor de labrador retriever en alle andere "zware" rassen (alleen op stevige ondergrond, absoluut niet op zand of zachte modder)

(Dit mag tot 3 keer per dag en tussendoor alleen nog een korte plas) 

 

Dit is ONTZETTEND belangrijk, als u zich hieraan houdt heeft u er een hondenleven lang plezier van, geen problemen met kapotte heupen, botten, ellebogen en hakken (foutgefokte honden daargelaten). 1 Jaar voorzichtig doen voor minimaal 12 jaren probleemloos genieten.

 

02 maanden 10 minuten (5 min heen en 5 min terug)

03 maanden 15 minuten (8 min heen en 8 min terug)

04 maanden 20 minuten (10 min heen en 10 min terug)

05 maanden 25 minuten (13 min heen en 13 min terug)

06 maanden 30 minuten (15 min heen en 15 min terug)

07 maanden 35 minuten (18 min heen en 18 min terug)

08 maanden 40 minuten (20 min heen en 20 min terug)

09 maanden 45 minuten (23 min heen en 23 min terug)

10 maanden 50 minuten (25 min heen en 25 min terug)

11 maanden 55 minuten (28 min heen en 28 min terug)

12 maanden 60 minuten (30 min heen en 30 min terug)

 

Verboden voor een hond tot 12 maanden: spelen met een frisbee of een werpstok en telkens een bal terug laten brengen (remmen is funest voor een zware pup).

 

Ten slotte: Laat uw hond liever niet castreren voor zijn/haar tweede levensjaar. Hij/Zij heeft de hormonen nodig om uit te kunnen groeien tot een gezonde volwassen hond met sterke botten.


Sterilisatie/Castratie

Castratie
Onder “castratie” wordt verstaan: het verwijderen van de geslachtsklieren. Bij de reu zijn dit de testikels bij de teef de eierstokken. Vaak wordt van sterilisatie gesproken maar in feite is dit onjuist. Onder sterilisatie wordt het onderbreken van zaadleider dan wel eileider verstaan. Deze techniek is bij honden niet relevant. In dit artikeltje zal ik dus uitsluitend spreken van castratie.

Sinds een aantal jaren is het gebruikelijk onder dierenartsen om hondeneigenaren te adviseren hun honden op zeer jonge leeftijd te laten castreren. Vaak wordt tijdens het consult waarbij de laatste serie vaccinaties wordt gegeven al vaak de vraag gesteld of men een afspraak wenst te maken voor castratie voor de leeftijd van 6 maanden. Men doet het de eigenaar voorkomen dat dit een normale gang van zaken is en lijkt verbaasd te zijn als de eigenaar hier kritisch tegenover staat.

De trend komt overwaaien uit de Verenigde Staten waar dit om redenen van geboortebeperking flink gestimuleerd wordt. De faculteit voor Dierengeneeskunde van de Rijksuniversiteit van Utrecht heeft dit beleid geruime tijd gepropageerd zodat een groot aantal jonge dierenartsen dit in hun praktijk is gaan adviseren. Daarbij wordt gesteld dat de kans op allerlei aandoeningen zoals tumoren van de melkklieren, baarmoederkanker of baarmoederontstekingen sterk verminderd is bij op jonge leeftijd gecastreerde dieren.

Ongetwijfeld zal daar een kern van waarheid in zitten maar behalve de evidente voordelen zijn er ook wel degelijk een aantal bezwaren voor deze handelswijze en er zijn op zijn minst aanwijzingen dat we voorzichtig en kritisch moeten zijn bij het volgen van deze trend.

Incontinentie
Bij een aantal gecastreerde teven ontstaat urine-incontinentie, vooral in rust loopt de urine druppelsgewijs weg. Blijkbaar functioneert de sluitspier onvoldoende. Er is een medicatie mogelijk maar deze kan bij een aantal honden nogal wat bijwerkingen hebben. Het percentage incontinente dieren na castratie wordt in de literatuur aangegeven tussen de 2 en 10%.

Onderontwikkeld geslachtsapparaat
Het vroeg castreren leidt tot relatief onderontwikkelde uitwendige geslachtsdelen, dit kan ontstekingen van de voorhuid en de huid rondom de vulva tot gevolgen hebben.

Bewegingsapparaat
De geslachtshormonen van de hond die door de testikels en eierstokken worden geproduceerd spelen een belangrijke rol bij de groei. Er is aangetoond dat bij vroege castratie dieren de groei langer doorgaat en er dus langere maar lichtere botten ontstaan. Dit zal dus ongetwijfeld gevolgen hebben voor het bewegingsapparaat en dus ook het exterieur van de hond.

Schildklier
Een gecastreerde hond wordt snel te dik, dat weet bijna iedereen. Mogelijk heeft dit te maken met een verminderde functie van de schildklier. Zeker is wel dat castratie de kans op een traag werkende schildklier sterk vergroot.

Gedrag
Vaak wordt een hond gecastreerd omdat er sprake zou zijn van ongewenst gedrag (agressie, dominantie). Bepaalde vormen van ongewenst gedrag komen juist VAKER voor bij gecastreerde dieren dan bij intacte dieren. Vooral bij reuen met een onzeker en angstig karakter kan castratie leiden tot angstagressie! Verder is het zo dat teven die een onderdanig gedrag vertonen, wat timide zijn, na castratie dominanter en zelfverzekerder kunnen worden. Dat kan bij meerdere honden in huis rangordeproblemen opleveren vooral als de gecastreerde teef eerder ranglager was. De eigenaar zal deze situatie goed moeten inschatten en begeleiden.

“ Als een dierenarts zonder reden een sterilisatie of castratie voorstelt, zoek dan een andere dierenarts! Er zijn er duizenden. Ook bij u in de buurt!!!”

Tumoren
Tegenover het feit van verminderde kans op tumoren in de melkklieren staat dat er aanwijzingen zijn dat er een hogere kans is op bottumoren (osteosarcomen) bij gecastreerde honden. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de invloed van castratie op de botgroei. Ook zijn er aanwijzingen op relatief vaker voorkomende typen tumoren (haemangiosarcomen) bij gecastreerde dieren.

Huid en beharing
Bij gecastreerde honden ontstaan vaak ernstige vachtproblemen. Er ontstaat een lelijke dikke wollige vacht, de glans verdwijnt en er is sprake van continu verharen. Men spreekt wel van een schapenvacht. Er zit dan niets anders op de hond 3 tot 4 x per jaar naar een trimsalon te brengen om hem/haar weer enigszins toonbaar te maken.

Conclusie
Geconcludeerd kan gezegd worden dat castratie van honden ongetwijfeld voordelen heeft maar dat er wel degelijk ook zwaarwegende nadelen aan verbonden zijn. Is het nu zo’n opgaaf om een loopse teef gedurende 3 weken bij de reuen vandaan te houden? De indruk bestaat dat veel eigenaren besluiten tot castratie uit gemakzucht.
De boodschap die ik wil overbrengen is deze: zie het castreren van uw hond niet als iets dat “zo hoort”, maar bekijk kritisch de voor- en nadelen. Als u, na het lezen van dit artikel, toch besluit uw hond te laten castreren, doe het dan niet te vroeg!
Wacht tot uw hond uitgegroeid en ontwikkeld is, zowel psychisch als lichamelijk.

De Faculteit voor Diergeneeskunde adviseert inmiddels ook weer het oude systeem van castratie na de eerste loopsheid op ongeveer 1,5 jaar, maar ik geef de voorkeur voor minimaal 2 jaar, daar een Labrador pas met 2/3 jaar volledig is uitgegroeid.